Gürültü Yapma Suçu Nedir?

Gürültü Yapma Suçu Nedir?

Gürültü yapma suçu, Türk Ceza Kanunu’nun ”Çevreye karşı işlenen suçlar” adlı bölümünde düzenlenen bir suç tipidir.

Ceza Kanunu gürültü yapma suçunu;

”Madde 183 – (1) İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” şeklinde düzenlemiştir.

Gürültünün Suç Teşkil Etmesi İçin Fiilin Gerektirdikleri Nelerdir?

TCK’nın gürültü konusunu düzenleme şeklinden anladığımıza göre; gürültünün suç sayılabilmesi için başka bir kimsenin sağlığına zarar verecek boyutta olması gerekli kılınıyor. Bu sebeple başkasına zarar vermeyecek şekilde bir gürültü suç sayılamaz. Örneğin boş bir arazinin ortasında ve yerleşim yerine uzak bir yerde açılan çok yüksek sesli müzikten dolayı bir kimse suç işlemiş sayılamaz.

Gürültünün insanın sağlığına zararlı olup olmadığı konusunda bilirkişinin raporu alınarak karar verilir.

Gürültü suçunun belli bir hedefi yoktur. Gürültünün mağduru toplum içindeki herkes olabilir. Gürültü suçunun belirli bir hedefi olmaması onu TCK madde 123’de düzenlenen ”kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu”ndan ayırır. TCK 183’te düzenlenen suç somut tehlike suçlarına girer. Bir insanın sağlığının bozulması gerekmez; sağlığını bozmaya elverişli olması da suç oluşturmak için yeterli olur.

Çevre Kanunu’nun 14. maddesine göre ise toplumun huzurunu bozacak seviyede gürültü ve titreşim yapılması yasaklanmıştır. Fabrika sahiplerinin, atölye sahiplerinin, iş yerlerinin, eğlence mekanlarının toplumun huzurunu bozacak seviyede gürültünün önlenmesi için gerekli tedbirleri alması zorunlu kılınmıştır.

Kabahatler Kanununa baktığımızda ise suçtan dolayı ceza verilemeyen durumlarda, Kabahatler Kanununa bakılarak kabahat sebebi ile ceza verilebileceği belirlenmiştir.

Gürültü Yapma Suçu Cezası Nedir?

Gürültü yapma suçunun cezası, TCK’da 1 yıldan az sürede hapis cezası olduğu sürece adli para cezasına çevrilebilir olarak düzenlenmiştir.

Gürültüye sebep olma suçu şikayetin zorunlu olduğu bir suç türü değildir. Bu yüzden savcılık tarafından da resen araştırılabilir. Şikayetten vazgeçmek de davanın düşmesine sebep olmaz. Zamanaşımına uğramadığı sürece dava her zaman araştırılabilir. Gürültüye sebep olma suçunun zamanaşımı 8 sene olarak belirlenmiştir.

Gürültüye sebep olma suçu davalarına asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir.

Ceza hukuku alanında daha fazla bilgiye ulaşmak için buraya tıklayınız.

22.10.2022
549
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
AVCI HUKUK
AVCI HUKUK
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?