Bilişim Hukuku geniş kapsamlı hukuk dallarından biridir. Bu hukuk birimi sayısal bilginin paylaşımını konu almaktadır. İnternet kullanımı yasal çerçeve içerisinde Bilişim Hukuku tarafından incelenmektedir. İfade özgürlüğü ve gizlilik gibi kavramlar da Bilişim Hukuku ile yakından bağı olan kavramlardır. Bilişim Hukuku kendi içerisinde 2 gruba ayrılmaktadır. Bunlar;
- Bilgi Teknolojisi Hukuku
- İnternet Hukuku
Bilgi Teknolojisi Hukuku, bilgisayar programlarının dağıtılmasıyla birlikte bilginin dağıtılmasını konu alan hükümleri içermektedir. İnternet Hukuku ise kullanılan internetin ortaya çıkardığı hukuki meseleleri incelemektedir.
Günümüzde hemen hemen her evde bulunan internet artık kolaylıkla kullanılabiliyor. İnternet, doğru amaçlarla kullanıldığı zaman birçok imkanı ve faydayı kullanıcıya kazandırıyor. Fakat yanlış insanların eline geçtiğinde çeşitli boyutlarda zarar verebilecek tehlikeli bir silah haline gelebiliyor. Yanlış kullanılan internetin doğurduğu zararlarla mücadele etmek için öncelikle suçların belirlenmesi ve kontrol altında tutulması gerekiyor. Bu doğrultuda devreye İnternet Hukuku giriyor. İnternet Hukuku, farklı hukuk alanlarıyla etkileşim halinde… İnternet erişimi ve kullanımı, ifade özgürlüğü ve yargılama, kişi verilerinin güvenliği gibi farklı kavramlar İnternet Hukuku ile yakından ilgisi olan kavramlardır.
Zaman ilerledikçe internet kullanımının hızı da artıyor. Hız kesmeden çağımızı ele geçiren internete bazı kullanıcılar kolaylıkla adapte olurken bazı kullanıcılar adapte olmakta zorlanıyor. İnternet, insanların çok kolay bir şekilde etkileşim halinde olmasını ve kalmasını sağlıyor. İnternet kullanımının yayılmasıyla ortaya çıkan bazı sorunların kontrol altına alınması için Bilişim ve İnternet Hukuku düzenlemelere gitti. Bu düzenlemeler insanların internet ortamında özellikle kişiler verilerini korumasına yardımcı oldu.
İnsanlar genellikle ekonomik, sosyal ve teknik alanda internet kullanımına yöneldi. Fakat internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu, elektronik sisteme yüklenen bilgilerin zarar görmesinden ve farklı kişiler tarafından kullanılmasından korkarak bu bilgilerin korunması amacı içerisindeydi. Geliştirilen Bilişim ve İnternet Hukuku sayesinde internet kullanıcıların hakları korunmaya alındı.
Bilişim ve İnternet Hukuku Kapsamı ve Bilişim Suçları
Bilişim ve İnternet Hukuku geniş kapsamlı bir hukuk birimidir. Bilişim Hukuku temelini oluşturan bazı kavramlar bulunmaktadır. Bu kavramlar arasında İnternet Hukuku, ifade özgürlüğü ve gizlilik yer almaktadır. Bilişim suçları, Birleşmiş Milletler Komisyonu ve Avrupa Birliği ortaklığında yayınlanan bir raporda 6 ana maddede incelenmiştir. Bu rapora göre 6 ana madde:
- Bilgisayar sistemiyle sağlanan erişime herhangi bir izin olmadan ulaşım sağlama ve dinleme
- Bilgisayarı sabote etme
- Bilgisayarı kullanarak sahtekarlık yapma
- Bilgisayarı kullanarak dolandırıcılık yapma
- Yasal olarak korunan bir yazılımı izin almadan deşifre etme, kullanma
- Diğer suç unsurları
Birleşmiş Milletler Komisyonu ve Avrupa Birliği ortaklığında yayınlanan raporda bilişim suçlarının incelendiği maddeler yukarıda yer aldığı gibidir. Son madde olarak diğer suç unsurları yer almaktadır. Diğer suç unsurları ise 3 farklı alt başlıkta incelenmektedir. Bunlar;
- Yasalar tarafından uygun bulunmayan yayınlar
- Pornografik yayınlar
- Hakaret içeren paylaşımlar
Bilişim Hukuku kapsamına dahil olan konular avukat kontrolünde hukuki süreçte takip edilmektedir. Günümüzde internetin daha güvenilir koşullarda kullanılması için yasalar geliştirilmiştir. Bu yasalar sayesinde bilişim ve internet suçlarında düşüş görülmektedir. Bilişim sistemleri ve ağları olarak bilinen yayın organları, internet, internette kullanılan tüm ilişkiler Bilişim ve İnternet Hukuku kapsamına girmektedir. Bu kapsamdaki hak ve hukuk ise Bilişim Hukuku tarafından düzenlenmektedir. Bilişim ve İnternet Hukuku tek bir çatı altında incelenemez. Bu hukuk birimi, diğer hukuk birimleriyle de doğrudan ya da dolaylı olarak etkileşim içerisindedir. Bu nedenle Bilişim ve İnternet Hukuku detaylara yer veren, önemli ve ciddi bir hukuk birimidir.
Bilişim ve İnternet Hukuku Hangi Kanunla İncelenir?
1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243-246 maddelerinde bilişim suçları ve sistemlerine karşı işlenen suçlar düzenlenmiştir. Buna göre düzenlenen suçlar:
- Bilişim sistemine giriş yapma
- Sistemi bozma ve sistemi engelleme
- Verileri yok etme
- Verileri değiştirme
- Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulaması
- Banka ve kredi kartının kötüye kullanımı
1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren kanunla birlikte yukarıda yer alan suçlar düzenlenmektedir. 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı kanunla internet ortamında işlenmiş belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcılar üzerinden verilen mücadeleye ilişkin esas ve usuller düzenlenmektedir.
İnternet kullanımının artmasıyla kişilik haklarına yapılan saldırılarda da artış görülmektedir. Kişiler yaşadığı bilişim ve internet saldırılarında haklarını korumak adına hukuksal sürece başvurabilir. Bilişim ve İnternet Hukuku kapsamında hukuki süreci başlatmak, süreci takip etmek, kişilik haklarını korumak ve savunmak için BMA Hukuk Bürosu desteği alabilirsiniz. BMA Hukuk Bürosu olarak Bilişim ve İnternet Hukuku alanında tecrübe sahibi avukatlarımızla haklarınızı korumak ve savunmak adına profesyonel destek vermekteyiz. Hızlı, etkili ve müvekkil odaklı çalışmalarımızla davaların hukuki sürecini yakından takip ederek süreç hakkında müvekkillerimizi detaylı bilgilendirmekteyiz. Bilişim ve İnternet Hukuku kapsamında kişilik haklarınızın ihlal edilmesi, yaşanan saldırılar ve tehditler karşısında BMA Hukuk Bürosu ile ihtiyacınız olan hukuki çözüme ulaşabilirsiniz.
Bilişim ve İnternet Hukuku kapsamında neden bizi tercih etmelisiniz?
- Bilgi ve birikim sahibi avukat desteği sağlanır.
- Sürecin en doğru ve hızlı şekilde sürdürülmesi sağlanır.
- Tüm süreç kontrollü bir şekilde sürdürülür.
- Müvekkil, süreç hakkında her zaman bilgi sahibidir.
İnternet ile ilgili yaşanan hukuki sorunlarda profesyonel avukatlık hizmeti almak için BMA Hukuk Bürosu ile çalışabilirsiniz.