Ticari İşletme Hukuku, Şirketler Hukuku

Ticari İşletme Hukuku, Şirketler Hukuku

Ticari İşletme HukukuŞirketler hukuku, ticari şirketlerin ekonomik sahadaki faaliyetlerini takip ederek bu faaliyetlerin düzenlenmesini sağlar. Şirket ve firma içindeki tüm hukuki süreci takip ederek bu sürece yön verir. Ticaret hukukunun en önemli birimlerinden olan şirketler hukuku, ekonomik faaliyetler için düzenlemeler yapmaktadır. Ekonomik sahadaki faaliyetlerin adaletli ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için disiplin şarttır. Şirketler hukuku bu kapsamda ihtiyaç duyulan disiplini sağlamaktadır.

Şirketler hukukunun temel amacı şirketler arasındaki usulsüzlükleri ortadan kaldırmaktır. Ekonomik sahadaki ticari faaliyetler nedeniyle oluşan zarar ya da borç, şirketler hukuku sayesinde şekillenmektedir. Şirket faaliyetleri kapsamında oluşan hukuki anlaşmazlıklar ülkeyi, şirketi, şirketi kuran şahsı ya da şahısları doğrudan etkilemektedir. Bu doğrultuda şirketler hukuku, ülke ekonomisini ve şahısların iş alanındaki hak kayıplarını korumakta en önemli hukuk dalıdır.

Ticari İşletme Hukuku ve Şirketler Hukuku Neleri Kapsıyor?

Ticari İşletme Hukuku, Şirketler hukuku geniş alanı kapsayan bir birimdir. Şirketler hukukunu küçük bir çatı altında incelemek mümkün değildir. Şirketler hukukunun kapsadığı alanların başında kıymetli evraklar yer almaktadır. Peki, nedir bu kıymetli evraklar? Şirketler hukukunda kıymetli evraklar arasında çek, bono, poliçe örnek olarak gösterilebilir. Şirketler gerçekleştirdiği tüm faaliyetleri kar etme amacıyla gerçekleştirir. Ticari faaliyetlerden daha hızlı ve kolay bir şekilde kar etmek isteyen şirket yöneticileri ise kıymetli evrakları kullanarak işlemlerini gerçekleştirir. Kıymetli evrak olarak adlandırılan bu evraklar, ticari faaliyetlerin ve ticari hayatın daha basit, daha hızlı bir şekilde ilerlemesine olanak tanımaktadır. Şirketler hukuku kullanılan bu evrakların düzenlenmesi, kullanılması, tedavülden kalkması gibi tüm işlemlerden sorumludur.

Şirket tiplerinin tamamı Türk Hukuku kapsamında kanunla birlikte tespit edilmiştir. Ticaret Kanunu kapsamında düzenlenmiş olan tüm ticari şirketler, Ticaret Kanunu’nun 2. kitabında yer almaktadır. Ticaret Kanunu kapsamında belirlenen şirket tiplerine uymayan herhangi bir şirket varsa bu şirket Borçlar Kanunu kapsamında değerlendirilir ve Borçlar Kanunu’na göre şirket sayılmaktadır. Ticaret Kanunu kapsamında belirlenmiş olan ticari şirket tipleri:

  • Anonim şirket
  • Komandit şirket 
  • Kolektif şirket
  • Kooperatif şirket
  • Limited şirket

Ticaret Kanunu doğrultusunda belirlenen şirket tiplerinin tamamı tüzel kişiliğe sahiptir. Şirketler hukuku ise şirketlerin tamamıyla ilgilenmektedir.

Şirketler Hukuku ve Şirketin Unsurları Nelerdir?

Ticari İşletme Hukuku, Şirketin ekonomik sahada kurulmasının ardından yine ekonomik sahada faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için şirketler hukukunu dikkate alması gerekir. Her şirket için geçerli olan bazı unsurlar bulunmaktadır. Şirket unsurları:

  • Kişi unsuru 
  • Sermaye unsuru 
  • Müşterek amaç unsuru 
  • Sözleşme unsuru 
  • Aktif katılma unsuru 

Şirketler Hukuku Kapsamındaki Ticari Şirket Tipleri

Ticari İşletme Hukuku, Şirketler hukukunun kapsadığı şirket tipleri Ticaret Kanunu ile belirlenmiştir. Ticaret Kanunu 137. maddesi gereğince belirlenen ticari şirketler tüzel kişiliğe sahiptir. Tüzel kişilik, hukuksal olarak 1’den çok kişinin veya malın topluluğundan doğan ve tek bir kişi olarak kabul edilen oluşumdur. Belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere kişi veya topluluk olarak haklara sahip olan, borç veya alacak edinebilen varlıklardır. Şahıs şirketleri için ortaklık sözleşmesinin imzalanmasının ardından imzaların noterde onaylanması beklenmektedir. İmzaların onaylanması itibariyle 15 gün içinde şirket merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil edilir ve beraberinde ticaret sicili gazetesinde ilan edilir. Tescilin ardından tüzel kişilik kazandırılır, tacir sıfatı alınır. Tacir sıfatının kazanılması için şahsın, ticari şirketin tamamını ya da bir kısmını kendi adıyla işletmelidir.

Kanun kapsamında belirlenen şirket tiplerinden biri kolektif şirkettir. Kolektif şirketin kurulması için en az 2 gerçek kişinin bulunması gerekir. Tüzel kişiler kolektif şirkete ortak olmaz. Kolektif şirketin ortakları olası bir şirket borcunda sınırsız sorumlu kabul edilmektedir. Eğer şirket alacaklıları borcunu şirket mal varlığından karşılayamazsa ortakların şahsi mal varlığını hukuki süreçle alabilir. Kolektif şirket için parayla ölçülebilen her şey sermaye olarak kabul edilebilir. Kolektif şirket, belirsiz ve değişken sermayeli şirket türüdür.

Şirket tipleri arasında yer alan bir diğer şirket ise komandit şirketlerdir. Komandit şirketler en az 2 kişinin olmasıyla kurulmaktadır. Komandit şirketlerin 2 tip ortağı vardır. Bunlar;

  • Komandite ortak 
  • Komanditer ortak

Komandite ortakta sadece gerçek kişiler bulunmalıdır. Şirketin var olan borçlarından sorumlular yine şirket ortaklarıdır. Komandite ortak tıpkı kolektif şirkete benzemektedir. Komandite ortakta parayla ölçülebilen her şey şirkete sermaye olarak getirilebilir. Komanditer ortak ise hem gerçek hem de tüzel kişilerden oluşabilir. Şirket borçları karşısında sınırsız sorumlu yoktur. Şirket borçları sermaye ile sorumludur.

Anonim şirket için en az 1 kişi gereklidir. Anonim şirket ortakları gerçek veya tüzel kişi olabilir. Anonim şirketler için sermaye belirlidir. 2012 değişikliği ardından anonim şirketlerde esas sermaye 50.000 TL ve kayıtlı sermaye ise 100.000 TL’dir Anonim şirket ortakları şirketin var olan borçlarından sorumlu değildir. Şirket kendi mal varlığıyla kendi borçlarını ödemekle sorumludur. 

Limited şirket, şirket tiplerinden biridir. En az 1 gerçek ya da tüzel kişi tarafından kurulmaktadır. 1’den fazla gerçek ya da tüzel kişi olabilir. Esas sermaye belirlidir. Limited şirket ortaklarının sayısı 50 ile sınırlıdır. 50’den fazla ortak olamaz. Limited şirket borçlarından ortaklar sorumlu değildir. Ortaklar, sözleşmede yer alan ek ödemeyi ve sermaye paylarını ödemekle sorumludur.

Ticari şirket tipleri arasında son olarak kooperatif şirket bulunmaktadır. Kooperatif şirkette insan ihtiyaçlarının karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesi sağlanır. Kooperatif şirket ortakları tüzel veya gerçek kişiler olabilir. Şirketin kurulması için en az 7 kişinin bir araya gelmesi gerekmektedir. Kooperatiflerden kar amacı güdülmez ve kooperatiflerin tüzel kişiliği bulunmaktadır.

Şirketler Hukuku Önemi Nedir?

Ticari İşletme Hukuku,Ticari alanda faaliyet gerçekleştirmek isteyen şirketlerin belirli bir hukuk çerçevesinde adaletli ve doğru faaliyet verebilmesi için şirketler hukuku önemlidir. Şirketin kurulması ve devamında ekonomik sahada faaliyet gösterebilmesi için uyulması gereken tüm kuralları şirketler hukuku göstermektedir. Şirketler hukuku kapsamında hukuksal destek almak isteyenler profesyonel destek için BMA Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilir. Bizler, engin deneyimle ihtiyacınız olan hukuksal desteği vermekteyiz.

22.10.2022
2.143
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
AVCI HUKUK
AVCI HUKUK
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?