KVKK Danışmanlığı

KVKK Danışmanlığı

KVKK Danışmanlığı, ilerlediği kadar oldukça büyük bir gelişim gösteren teknoloji ile birlikte hayatın merkezi konumunda bulunan internet, her şirketin, kurumun ve kuruluşunda bu sanal ortamda yerini almasını bir zorunluluk haline getirmiştir. Bu dijitalleşme dönüşümü ile birlikte şirketlerin gizlilik ve güvenlik alanındaki gereksinimleri büyük ölçüde artmıştır. Gizlilik ve güvenlik sorunlarının açığa çıkması ile birlikte artan suç duyuruları sonucunda bu sorunların giderilebilmesi amacıyla pek çok yeni kural ve yasa oluşturulmuştur.

Günümüzde gerek özel sektörde hizmet veren gerekse de resmi olan kurumlar, her gün yüzlerce kişiye ait olan verileri elde etmektedir. Elde edilen bu veriler ise bilişim teknolojilerinin oldukça yoğun kullanılması sonucunda da, kolayca işlenebilmekte ve başka yerlere aktarılabilmektedir.

Kişisel Veriler Nedir, Neden Önemlidir?

Kişilerin;

  • Kimlik numarası,
  • Vergi numarası,
  • Sigorta numarası,
  • İsim ve soy isimleri,
  • Telefon numarası,
  • Taşıt plakası,
  • Sosyal güvenlik numarası,
  • Pasaport numarası,
  • Resim,
  • Özgeçmiş,
  • Parmak izi,
  • Doğum tarihi,
  • Doğum yeri,
  • Genetik bilgi,
  • Ses kaydı,
  • Dini inancı,
  • Siyasi kimliği,
  • Kişilerin ekonomik, sosyal, fiziksel ve psikolojik bilgileri gibi veriler dolaylı da olsa kişiyi diğer kişiler arasında ayırt ederek pek çok kişi içerisinden kişiyi belirlenebilir kılması nedeniyle kişisel veriler olarak tanımlanmaktadır. 

Kişisel veriler, temel insan haklarından biri olan özel hayatın gizliliği ile doğrudan ilişkili olan bir husustur. Dolayısıyla kişilerin herhangi bir nedene bağlı olarak kurum ve kuruluşlara danışmanları halinde bu alanlara ilettikleri kişisel verilerinin firmalar tarafından korunması ve bu bilgileri herhangi bir yolla üçüncü kişilerin ellerine geçmesinin engellemesi gerekmektedir. Gizlilik ve güvenlik alanında yeterli alt yapıya ve birikime sahip olmayan kurum ve kuruluşlar, bu nedenle yeniden bir yapılanmaya giderek bu alana odaklanmaya başlamışlardır.

7 Nisan 2016 yılında hayatımıza giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, bu alanda gerçekleştirilmiş en önemli ve en ağır yaptırımlara sahip olan yasal bir hükümdür. Bu kanuna göre, sahibinin izni olmadan kişilerin kişisel verilerinin işlenmesi tamamen önlenmektedir. Yani, bireylerin izni olmadan verilerinin işlenmesinin bir suç olarak değerlendirilmesini sağlayacak olan yasal bir düzenlemedir. 

Bireylerin kişisel verilerinin bir başka kuruma veya bir başka alana aktarılması, bu verilerin belli bir süre depolanması ve bu verilerin hangi amaçla kullanılacağı gibi zorunluluk durumları varsa, ilgili firmanın bu konular hakkında ayrıntılı olarak kişileri açık ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirme yapması gerekmektedir. Kişisel Verileri Koruma Kurulu, bu düzenlemeyi yürütmek amacıyla kurulmuş olup, kişisel verileri toplayan veya işleyen kurumları Kişisel Verilerin Korunması Kanunu altında toplayarak, bu firmaların düzgün ve sistematik olarak çalışmalarını sağlamaktadır. 

Kişisel verileri alarak işleyen veya işleten kurum ve kuruluşlar ile herhangi bir problem yaşayan veri sahipleri, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na başvurarak yaşadığı sorunla ilgili şikayette bulunabilmektedir. Kurul, bu durumda yasanın öngördüğü kurallara uymayan kurum ve kuruluşlara kimi zaman oldukça yüklü meblağlarda para cezası işlemleri uygularken kötü niyet sahibi yetkililere ise kimi zaman hapis cezaları verilerek bazı yaptırımlar uygulanmaktadır. 

Oldukça ağır cezalara sahip olan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na karşı gerek altyapısı gerekse de yeterli bir birikime sahip olmayan firmaların uzmanlardan yardım almaları gerekmektedir. Öngörülen bu ağır yaptırımlardan kaçınmak amacıyla her şirketin;

  • Kişisel verilerin elde edilmesi,
  • Kişisel verilerin işlenmesi,
  • Kişisel verilerin depolanması,
  • Gerekli olması durumunda kişisel verilerin saklanması ve 
  • Gerekli olması durumunda kişisel verilerin imha edilmesi adına KVKK ‘ya uygun bir plan belirleyip bu planı hayata geçirmesi gerekmektedir. 

Kişisel Verilerin Korunması Kanununa Uyum İçin Yapılması Gerekenler

KVKK Danışmanlığı, Her kurum, kuruluş ve şirketin kendi yapısını, kendi bünyesinde gerçekleştirdiği faaliyetleri ve bireylerin kişisel verileri ile ilgili olan çalışma prensiplerine ilişkin olarak ilgili mevzuata uygunluğuna dair detaylı bir çalışmanın yürütülmesi gerekmektedir. Bu kapsam çerçevesinde, şirketlerin;

  • Kendi iş süreçlerini analiz etmeleri,
  • Kişisel envanteri hazırlamaları, 
  • Bu konu hakkında aydınlatma metinleri ve gerekli bilgilendirmeler gerçekleştirmeleri,
  • Bu planları duyurmaları,
  • Başvuru formları hazırlamaları,
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanununa uygun olarak kişisel veri işleme ve imha politikası hazırlamaları,
  • Daha önceki müşterilerden alınan veya yeni müşterilerden alınacak olan veri türlerine bağlı olarak stratejiler geliştirmeleri,
  • Geçmişe dönük olarak gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik gibi güvenlik işlevlerini sağlamaları,
  • Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standartları çerçevesinde çalışmaları,
  • Daha önce yapılandırılmış olan veya henüz yapılandırılmamış olan tüm verileri tespit etmeleri,
  • Kayıt altına alınmış olan tüm kişisel verileri, verilerin niteliklerine göre sınıflandırmaları,
  • Geçmişe dönük olmak üzere kişisel verileri saklanmak istenilen tüm müşterilere teker teker ulaşılarak kurumlarının niyetleri konusunda kendi müşterilerini bilgilendirmeleri,
  • Verileri işleme amaçları konusunda kendi çalışanlarını bilgilendirmeleri, 
  • Kendi müşterilerinin kişisel verilerinin saklanması, işlenmesi veya aktarılmasına dair izinlerini makul yöntemlerle almaları (Açık Rıza Beyanı),
  • Yukarıda sıralanan maddelerin tamamını kapsayacak şekilde sürdürülebilir bir biçimde uygulanmasını sağlamak amacıyla farklı teknolojiler, politikalar ve sistemler geliştirmeleri, 
  • Bu uygulama esaslarının belli başlı bazı dönemlerde değerlendirmeleri, gözden geçirmeleri ve iç denetim faaliyetlerini gerçekleştirmeleri,
  • Belli aralıklarla düzenlenen kontrol planları ile hazırlanan sistemlerin güvenliğini kontrol etmeleri,
  • Kişisel verilerin korunmasını sağlamak amacıyla Sızma Testi veya Penetrasyon gibi etkili çalışmaları gerçekleştirmeleri,
  • İç denetimler ve uygulanan testler sonucunda elde edilen sonuçlara göre kurum veya kuruluşun yönetim sisteminin sürdürülebilirliğini sağlayıcı katkılar yapmaları gerekmektedir.

Kişisel verileri işleyen, kayıt altına alan, başka alanlara aktarım yapan veya saklayan her türlü kurum veya kuruluşların oldukça meşakkatli ve karışık bir sistem olan KKVK uygulamalarını gerçekleştirmeleri birer yasal zorunluluktur. Bu uygulamaların sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi içinse kurum veya kuruluş yöneticilerinin alanında uzman kişilerin gerçekleştirdiği KVKK Danışmanlık hizmetlerinden yararlanmaları gerekmektedir. 

KVKK Danışmanlığı İhtiyaçlarınız İçin Güvenin Adresi: Avcı Hukuk Bürosu

Avcı Hukuk Bürosu olarak bünyemizde sağladığımız KVKK Danışmanlığı, hizmetimiz ile kurum ve kuruluşların sahip oldukları her türlü kişisel veriye bağlı olarak oluşabilecek riskleri tespit ederek, bu verilerin hukuka uygun olarak işlenmesini ve gerekli verilerin saklanabilmesi için gereken teknik ve idari tedbirlerin alınmasına öncülük etmekteyiz. Alanında gerekli eğitimleri almış ve geniş tecrübe yelpazesine sahip avukatlarımız ile birlikte sunduğumuz KVKK Danışmanlığı hizmetimiz içerisinde yer verdiğimiz;

  • Hukuki danışmanlık,
  • İş süreçleri analizi ve danışmanlığı,
  • Veri yönetimi,
  • Veri güvenliği,
  • Organizasyon uyumluluğu ve eğitimler olmak üzere 5 ana başlık altında toplanan hizmetlerimiz ile güvenilir danışmanlığın adresi konumda yer almaktayız. 

İlgili kanun çerçevesinde geliştirdiğimiz KVKK hizmetimiz ile kurum veya kuruluşların mevcut durum analizlerini gerçekleştirdikten sonra, eksikler ve uyarlama süreçlerine geçiş yaparak kurum veya kuruluşların uyum sürecine transfer edilmelerini sağlamaktayız. Bu süre zarfında gerekli işlemleri hukuki kıstaslar çerçevesinde geliştirip şirketlerin KVKK uygulamalarını eksiksiz ve tam yaparak herhangi bir sorunla karşılaşmamalarını sağlamaktayız. Bu amaç etrafında, süreç içerisinde yapılması gereken ne varsa en ince ayrıntısına kadar KVKK uyum raporlarımızla birlikte müşterilerimiz ile buluşturmaktayız.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Danışmanlığı ihtiyaçlarınızı karşılamak için firmamızla dilediğiniz zaman iletişime geçebilir, uzman kadromuz ile birlikte sorunlarınızı kısa süre zarfında profesyonel olarak çözüme kavuşturabilirsiniz.

22.10.2022
588
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
AVCI HUKUK
AVCI HUKUK
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?